מנחת חינוך מוסך השבת - בשולי המנחה על מצוות השבת
הספר מוסך השבת הינו כרך מרכז מתוך הספר בשולי המנחה - ספר מנחת חינוך (פירוש למדני מעמיק לספר החינוך) במהדורה מתוקנת ומפוארת, עם אוצר מקיף ויחודי של חידושים, הגהות והערות מתוך כל ספרי האחרונים. בהוצאה מהודרת של מכון ירושלים. קונטרס מוסך השבת - ל"ט אבות מלאכה האסורות בשבת, ובסוף הספר - הערות על ל"ב המצוות שהוסיף הרמב"ן על מנינם של הרמב"ם ובעל החינוך.
אודות ספר בשולי המנחה
הספר מנחת חינוך הוא ספר המציע פירוש למדני לספר החינוך. הספר דן בתרי"ג המצוות שמונה ספר החינוך ובמקורות העוסקים בהן בתלמוד ובראשונים. על אף שמגמתו המוצהרת של המחבר הייתה עיונית - חקירה תאורטית ופלפולים בהבנת יסודות המצוות, זכה ספרו בהכרה כסמכות הלכתית בפני עצמה, הכרעותיו נחשבות כבעלות תוקף, והבנות מחודשות שהעלה להבנת התלמוד והראשונים משמשות כתקדימים עליהם סומכים פוסקי הלכה. לימוד ספר החינוך יחד עם המנחת חינוך נפוץ בישיבות רבות וכן היה נפוץ גם בקרב בעלי בתים.
כרכי "בשולי המנחה", אשר ישלימו את הבנין המפואר והמשוכלל של "מפעל מנחת חינוך השלם". פרויקט זה – אשר יופיע אי"ה בששה כרכים – יכיל בקרבו אוצר מקיף וייחודי הנבנה מתוך כל ספרות האחרונים, עם הערותיהם והארותיהם, הגהותיהם ופירושיהם, קושיותיהם ותירוציהם על דברי המנחת חינוך, כתוב וערוך בצורה מתומצתת ומרתקת. שני כרכים ראשונים מפרוייקט יחודי זה ראו אור לאחרונה, והתקבלו באהדה ובשמחה מרובה בקרב הלומדים.
אודות מחבר ספר מנחת חינוך
הספר נכתב על ידי רבי יוסף באב"ד, אב בית דין בטרנופול, ויצא לאור בשנת ה'תרכ"ט. שם הספר שאול משמו של הקורבן שהיה מקריב כל כהן בבית המקדש עם כניסתו לעבודה. הספר, לאחר מצווה ל"ב, כלול קונטרס בשם "מוסך השבת" העוסק בל"ט אבות מלאכה האסורות בשבת, ובסוף הספר - הערות על ל"ב המצוות שהוסיף הרמב"ן על מנינם של הרמב"ם ובעל החינוך.
בגלל עוניו הכבד של רבי יוסף באב"ד הוא קיצר את הספר בעזרת ראשי תיבות לא מקובלים רבים, כדי שעלות הדפסתו תהיה קטנה יותר, אם כי גם עם קיצורים אלו הספר אינו קצר. עובדה זו הקשתה על הלומדים. כמו כן היו הקטעים בספר ארוכים מאוד כך שההתמצאות בדבריו הייתה מסובכת. בה'תשמ"ח (1988) יצאה לאור על ידי מכון ירושלים מהדורתו של הרב אברהם קבלקין בשלושה כרכים בה ראשי התיבות נכתבו במלואם, הטקסט פוסק לקטעים קצרים ממוספרים, וניתנו ראשי פרקים מן הצד לדברי ה"מנחת חינוך", דבר שהקל על לימוד הספר.