ספר משנת הנזיר, קורות חייו של הרב דוד כהן זצ"ל, הוצאת אריאל - מכון הרי פישל, כריכה קשה. עיקרי משנתו ותולדות חייו של מרן נזיר אלוקים הקדוש הרב דוד כהן זיע"א מתוך יומניו.
אודות הספר משנת הנזיר
פרקים מיומנו האישי, שחלקם רואים אור לראשונה, חושפים טפח של קדושה, גאונות ומסתורין מחייו של הרב הנזיר. צימאון לנבואה וגילויים רוחניים, לבטים אישיים והתמסרות מלאה לרב קוק זצ"ל, 12 שנות פרידה מארוסתו, נזירות וצמחונות, התבודדות במדבר יהודה, הקמת ישיבת מרכז-הרב, ייסוריו ביצירת דרכו הייחודית על רקע מלחמת העולם והקמת המדינה. הצצה נדירה לתוככי עולמו של יחיד ומיוחד שלא חשש מן המוות ומילותיו האחרונות היו: יבנה המקדש. ספר חובה לבאים בשערי 'ההגיון-השמעי'.
אודות הרב הנזיר
הרב דוד כהן (אלול ה'תרמ"ז - כ"ח באב ה'תשל"ב; ספטמבר 1887 בערך - 8 באוגוסט 1972) היה הוגה דעות יהודי וחוקר תלמוד, קבלה והפילוסופיה היהודית. מתלמידיו הבולטים של הרב אברהם יצחק הכהן קוק ומהחשובים שבעורכי כתביו. כונה "הרב הנזיר" בשל מנהגי נזירות שקיבל על עצמו.
נולד בעיירה מיישָגולה (מיישעגאָלע) שליד וילנה, לרב יוסף יוזפא כגן, שהיה רב העיירה, בנו של הרב זכריה מנדל הכהן כ"ץ, רבה של העיירה ראדין. בגיל שבע למד גמרא בחדר אצל בן דודה של אמו, הרב שלמה מקלר. העיד על עצמו שבגיל זה הצליח לענות על שאלות שתלמידים מבוגרים לא הצליחו להשיב עליהן. כבן תשע הובא לראדין לבית סבו, שם למד בשקידה בכל יום עד תשע בערב, בכיתה של תלמידים גדולים ממנו. רבו היה הדרשן הרב משה בנימין שניידר. בגיל שתים עשרה למד אצל דודו הרב ישעיה כ"ץ, שהיה רב בעירה בקשט והמושבה היהודית הסמוכה בוריסווקה, על יד וולוז'ין. שם נערכה חגיגת בר המצווה שלו.
בגיל שמונה עשרה החל ללמוד בישיבה בסלובודקה. בקיץ של אותה שנה, ה'תרס"ה 1905 עבר אל בית דודו הרב אברהם ויסבורד שהיה הרב של העיר טולה. בסתיו תר"ע (1909) החל ללמוד באקדמיה למדעי היהדות של הברון גינצבורג בסנט פטרבורג. על תקופה זו הוא כותב: "הנני שב לבית המדרש, בדרך חדשה". לאחר כשלוש שנים שם עבר ללמוד באוניברסיטת פרייבורג. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה גורש מגרמניה והמשיך בלימודים אקדמיים באוניברסיטת בזל בשווייץ.
לאחר שהרב קוק עלה ארצה, כהן שהיה קשור מאוד לראי"ה קוק עלה בעקבותיו והמשיך ללמוד ממנו בישיבת מרכז הרב בירושלים, תוך שהוא מתמסר לעריכת כתביו באופן שיבהיר ויסדר את שיטתו ההגותית של רבו. נפטר ביום כ"ח אב תשל"ב ונקבר בבית הקברות בהר הזיתים בירושלים.
הספר משנת הנזיר מגולל את סיפור קורות חייו המרתק של הרב הנזיר.