הספר אורחות צדיקים, הוצאת מיר, כריכה קשה. מנוקד עם מראי מקומות. אחד מספרי המוסר החשובים והבסיסיים ביהדות. הספר מעמיד במרכזו את העבודה על תיקון המידות, דהיינו על תכונות האדם והנהגותיו, כבסיס לחיי תורה ומצוות. יש באורחות צדיקים פרקים על למעלה מ-20 מידות, וכן על הנהגות בסיסיות כגון לימוד תורה, יראת שמים ותשובה.
אודות מחבר אורחות צדיקים
זהות מחבר הספר אורחות צדיקים אינה ידועה. בהקדמתו מסביר המחבר במשל את נחיצותו של הספר גם לתלמידי חכמים: כמו שאם יהיה בחבית יין משובח חור קטן, כל היין יישפך דרך אותו חור, כך גם תלמיד חכם שאין בו מידות טובות, כל תורתו תאבד.
מבנה הספר אורחות צדיקים
הספר אורחות צדיקים מבוסס במתכונתו על "תיקון מידות הנפש" של ר' שלמה אבן-גבירול, ומחלק כמוהו את המידות בצורה של ניגודים, כשלכל מידה מוקדש פרק נפרד. הגאווה לעומת הענווה, הבושה לעומת העזות, הרחמים לעומת האכזריות. בכל פרק כזה המחבר מביא את המידה המדוברת באסוציאציות חיוביות ושליליות. אף במידת האכזריות יש צד טוב (כשאדם מסרב לתת לבנו דבר מה שיזיק לו, הרי זה סוג מסוים של אכזריות, אך חיובית) וגם באהבה יש צד רע (אוהב כסף יותר מדי, שהוא עלול לקום ולגזול). בכך, אחד המסרים הכוללניים הבולטים בספר הוא, שאין תכונה שהיא שלילית לגמרי, ועל האדם לאזן את חלקי האישיות שלו ולתת לכל חלק את מקומו הרצוי.
הספר אורחות צדיקים עצמו הוא מעט הכמות ורב האיכות, המשלב את דבריו במובאות רבות מהרמב"ם, ותקציר של קטעים או פרקים רבים מחובות הלבבות.