הספר חלוצים לציון, הוצאת "אור האורות",260 עמודים, כריכה קשה. מגולל את סיפור הקמת המושבה בני ברק בתמיכתו של הראי"ה קוק. הספר חלוצים לציון חושף את הקשר ההדוק בין הרב קוק למקימי בני ברק שהוקמה כמושבה חקלאית חרדית מלווה בעדויות, נתונים ומסמכים.
אודות הספר חלוצים לציון
הספר "חלוצים לציון" מגולל את סיפור הקמתה של העיר בני ברק כמושבה חקלאית, מהלך שהתרחש בעידודו המשמעותי ביותר של הרב קוק. הספר כולל בתוכו תמונות, מסמכים, עדויות ונתונים סביב הקמתה של העיר הנחשבת כיום לבירת העולם החרדי אך החלה את דרכה כמודל לעקרון תורה ועבודה בהיותה מושבה חקלאית המוקמת בידי אנשים חרדים המבקשים ליישם בה את השילוב שהפך לסמלה של הציונות דתית.
הרב קוק שאהד ותמך בבניית ארץ ישראל והישובים שבה גם אם היא נעשית בידי חלוצי הציונות החילונית ראה בהקמתה של המושבה בני ברק ערך מיוחד דווקא משום היותה מגלמת בתוכה את חזון התורה והחקלאות.
תקציר תוכן הספר חלוצים לציון
התקופה הייתה שנת תרפ"ד ומתעודות שונות עולה הקשר המיוחד בין המושבה המוקמת לבין הרב קוק ששיגר מכתבי תמיכה והמלצה ששימשו לגיוס תרומות להקמתה, ביקר לא פעם במושבה הצעירה והיה לסמכות התורנית והרוחנית לאנשיה שנועצו בו בשאלות הלכתיות.
בספר חלוצים לציון מתוארת קביעתו של מקים בני ברק ר' יצחק גרשטנקורן החסיד שאמר "אלמלא הרב קוק אינני יודע אם בני ברק הייתה מוקמת" וברגעים קשים של משברים בהקמת המושבה מצא נחמה ותמיכה בביתו של הרב קוק בירושלים אליו היה מגיע לאחר קשיים רבים בהם גם גניבות ומתקפות של ערבים מכפרי הסביבה על התושבים.
הרב גרשטנקורן, פנה בתחילה לאנשי אגודת ישראל בבקשה לתמיכה ברעיון הקמתה של המושבה בני ברק אך אלה דחו אותו ואמרו לו שאת כספם ומרצם הם משקיעים ביהדות הגולה ואם בהקמת ישוב הוא חפץ עליו לפנות לציונים. הרב קוק היה אז נשיא העדה החרדית האשכנזית בארץ ישראל ובו מצאו המתיישבים משען ותמיכה.
באחד מפרקיו של הספר מגולל מחבר הספר משה נחמני חקירה כמעט בלשית סביב תמונה שבה נראה הרב קוק כשלצידו אברך המתבונן אל הצלם. מקובל בעולם התורה הציוני דתי לראות באברך את הרב צבי יהודה בנו של הרב, אך נחמני מספר כי רב מוכר ניגש אל הרב צבי יהודה בשעתו ושאל אותו מיהו האברך שמצולם ליד הרב קוק. בתשובה אמר לו הרב צבי יהודה שאינו יודע אך לא מדובר בו עצמו. האמירה הזו פתחה את חקירת זהותו של המצולם ובבדיקה פרטנית ומדוקדקת של התמונה התברר כי גורם כלשהו מחק מהתמונה המוכרת דמות נוספת שהייתה בה ופרטים נוספים שהיו בה. השוואות ובדיקות נוספות העלו כי המצולם לצד הרב קוק הוא מייסד העיר בני ברק, הרב החסיד רבי יצחק גרשטקורן.