הנשמה המקראית
אלי ויזל
"כאשר קראתי בקול את המילים הראשונות – בראשית ברא – הרגשתי שאני נישא לתוך יקום קסום. חדווה אחזה בי כאשר הבנתי את הפסוק הראשון. 'אלוהים ברא את העולם בעשרים ושתיים אותיות האלף-בית', אמר מורי הראשון, הבטיזר ראבע, קשיש חביב שזקן לבן כשלג כיסה את פניו, אף שבעצם לא היה כל כך זקן. והוא הוסיף, 'טפלו יפה בעשרים ושתיים האותיות, והן תדאגנה לכם. הן תלכנה איתכם לכל מקום. הן תגרומנה לכם לצחוק או לבכות. לא, הן תבכינה כאשר אתם תבכו ותצחקנה כאשר תצחקו, ואם תהיו ראויים לכך, הן תפתחנה לפניכם מקדשים נסתרים במקום שהכול נעשה'"
(אלי ויזל, "כל הנחלים הולכים אל הים")
הנשמה המקראית היא עיון מרתק ומקורי בטקסט המקראי, שבו מכוון הסופר וההוגה אלי ויזל את הזרקור אל גיבורי המקרא ומאיר את סיפוריהם הייחודיים, את אישיותם הבלתי-שגרתית ואת הדרכים שבהן הם ממשיכים לפקוד את הדמיון ולהתקיים כחלק מן התודעה האנושית. בכישרונו הייחודי כמספר סיפורים ומתוך רוחב יריעה של אחד ההוגים הגדולים של דורנו, מגולל ויזל את עלילותיהם של אדם, של קין ושל הבל, של יצחק, יעקב ויוסף, של משה ושל איוב. תחת קולמוסו נפרשת מניפת המשמעויות הנסתרות של חייהם ומזדככים הלקחים האוניברסאליים הגלומים בהם, לקחים היפים לכל דור ולכל אדם.
הנשמה המקראית הוא אחד משלושת ספרי הנשמה היהודית. יחד עם הנשמה התלמודית והנשמה החסידית, משרטטת סדרה זו את גלריית הדמויות המלוות את עם ישראל מאות ואלפי שנים, ומרכיבות את המודע והתת-מודע הקולקטיבי של עמנו. הסדרה נערכה בידי ד"ר יואל רפל, מנהל ארכיון אלי ויזל באוניברסיטת בוסטון, ולספר הקדים הקדמה פרופ' אברהם גרוסמן, חתן פרס ישראל וחבר האקדמיה הלאומית למדעים.
אלי ויזל הוא פרופסור למדעי הרוח באוניברסיטת בוסטון, הוגה וסופר שחמישים ספריו ראו אור בלמעלה משלושים שפות שונות. על פועלו ההומאניסטי נגד גילויי אנטישמיות ונגד גילויי גזענות כלפי קבוצות מיעוט בחברה, ועל תרומתו לקידום זכויות האדם ולחיזוק ערכי הצדק, השוויון והסובלנות, הוענק לו בשנת 1986 פרס נובל לשלום. את חייו הקדיש לזיכרון השואה, לתיעודה ולהנצחתה בהיסטוריה של עמי העולם על מנת שלא תישנה.
הנשמה המקראית
אלי ויזל